Schermen

Onlangs waren we met de klas digitale fotografie uitgenodigd om een schermtornooi bij te wonen in Hasselt. Dit lieten we ons geen tweemaal zeggen natuurlijk. Het was moeilijker dan verwacht om behoorlijke foto’s te maken door de lichtomstandigheden, weinig licht en dan nog tl-licht. Begin er maar aan als je bedenkt dat de dames en heren schermers snelle en onverwachte bewegingen maken. We hebben ons best gedaan en de volgende dagen krijg je hier een impressie  van het tornooi. Misschien eerst nog een beetje uitleg:

Schermen is een gevechtsport die men beoefent met één van volgende wapens: een floret, een degen of een sabel. De term verwijst doorgaans naar de op het Europese continent ontwikkelde gevechtstechnieken, zowel met de moderne wedstrijdwapens als met het zwaard.

In het sportschermen bestaan drie wapens:

Floret
De floret is een licht steekwapen met een flexibele, rechthoekige kling, dat oorspronkelijk als trainingswapen dienst deed. Omdat er tijdens het oefenen met sabel of degen te veel doden en gewonden vielen, werd de floret uitgevonden. Nu is schermen met de floret een olympische sport voor zowel dames als heren. Het maximale gewicht van het wapen is 500 gram en het heeft een maximale lengte van 110 cm. De floret bestaat uit een handgreep, een kom met een doorsnee van 9,5 tot 12 cm, een vierzijdige kling van 0,90 m en een elektropunt. Geldige treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt. Het geldige trefvlak bestaat enkel uit de romp. In het moderne sportschermen, waarbij gebruik gemaakt wordt van elektrische trefferaanduiding, moet men de tegenstander treffen met de punt van het wapen met een kracht van minstens 4,9 Newton (500 gram). Schermen met floret combineert de terughoudendheid van het schermen met de degen en de vaart van het schermen met de sabel. Alleen de romp (voor en achter) is raakvlak.

Degen

De moderne degen leunt het dichtst tegen het klassieke duelwapen aan. Schermen met de degen is voor zowel dames als heren een olympische sport. De degen is een lang, recht steekwapen, met een kling die driehoekig is in doorsnede. De degen is relatief onbuigzaam. De kom is met een doorsnee van 13,5 cm relatief groot. Het wapen mag maximaal 770 gram wegen en heeft een maximale lengte van 110 cm. De driezijdige kling is 90 cm lang en heeft aan het eind een elektropunt. Geldige treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt. Het geldige trefvlak beslaat het hele lichaam. De wapendruk ligt met 750 gram 250 gram hoger dan bij de floret. Schermen met degen kenmerkt zich door de afwezigheid van het recht van aanval. Aanval en verdediging hebben een even belangrijke rol. Voor snelheid is eveneens een belangrijke rol weggelegd, doordat een verdedigende schermer ook voor een directe aanval kan kiezen. Door de afwezigheid van recht van aanval is de afstand tussen de schermers op degen vaak kleiner dan bij de andere twee wapens. Het gehele lichaam is raakvlak.
Sabel
De sabel is een slag- en steekwapen. Schermen met de sabel is voor zowel dames als heren een olympische sport. Het wapen mag maximaal 500 gram wegen en heeft een maximale lengte van 105 cm. De kom is relatief groot en gesloten. De kling van 88 cm is bij de kom driezijdig en naar de punt toe vierzijdig. Treffers kunnen toegebracht worden met de punt, de snijkant, tegensnijkant en de platte kanten van het wapen. Het geldig trefvlak bestaat uit de romp (boven het middel), het hoofd en de armen. Schermen met de sabel kenmerkt zich door een vlot wedstrijdverloop en veel aanvallen op de tegenstander. Alles boven de (denkbeeldige) gordel is raakvlak, exclusief de beide handen.

Bij het begin en het einde van elke wedstrijd groeten de schermers elkaar, de scheidsrechter en het publiek.

Wedstrijden worden geschermd op een loper (ook wel piste genoemd), waarop de twee schermers tegenover elkaar staan. In het moderne schermen is de loper tussen 1,5 en 2 meter breed, en 14 meter lang. De schermers vatten het gevecht aan tegen de stellingslijnen, vier meter van elkaar, in de schermhouding, beter bekend als de positie en garde.

Een scheidsrechter (vroeger de Voorzitter van de jury genoemd) leidt het gevecht en staat langs de zijlijn van de piste. De taken van de scheidsrechter zijn onder meer het bijhouden van de score en de tijd, het toekennen van punten en sancties en het bewaren van de orde op en rond de piste. De scheidsrechter wordt optioneel geassisteerd door twee baanrechters. (bron wikipedia)

In het tornooi in kwestie werd geschermd met de degen (zoals je kan zien op de beelden)

IMG_8737 De degen

IMG_8810

Het masker

IMG_8772

De tegenstanders groeten elkaar.

7 thoughts on “Schermen

  1. Ik heb de sport nog nooit ‘live’ gezien. ‘k Vind de pakjes ook zo vreemd. En, dat zijn toch geen bloedsporen daar op de grond zeker 😉

    Groetjes !

    Like

    • Die steekwapens hebben een stompe punt, een elektropunt en alleen met dat elektropunt kan gescoord worden

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

pieterbie

Life in photos

Waar was Paulien?

Op zoek naar de vakantiemomenten in het dagelijkse leven

Dynaries Photography

Focus on what makes you happy

Back on the road .

Plaatsen , reizen en wandelingen .

Alois Absenger

NATUR - HIGHLIGHTS - SÜDSTEIERMARK - KUNST trifft NATUR

Deeserve it

Liefs, Dee

JEAN BUSSELEN FOTOGRAFIE

FREELANCE FOTOGRAAF

BPvST's weblog

Framing the ordinary in an extraordinary way

Greet Ilegems

Master of Science, Author & Publisher of the YA SF Hybrid-series, Photographer, Trying to capture a dream, the poetry of earth, life...

BPvST's Weblog

(Benny Poncelet van Sint-Truiden) Fotografie

Emmanuel Schotte Manuscripten

Photography - Print Art

wp tipstrucs

Geheugensteuntjes bij het werken met Wordpress.com

Ellen Denkers Gallery

Photography Blog

Guido's FotoBlog

Mijn digitale kijk op de wereld rondom mij

Mijn fotoblog

Mijn eerste pasjes op het internet

Marc's Photoblog

Things seen through my lens when walking about.

Anks Fotopassie

Dit fotoblog is een voortzetting van bunnymom.weblog.nl

de Brabander Geert Fotografie

Click on the title and scroll down

martine soille fotografie

Fotografische snoepjes

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: